TRAFIKALT GRUNNKURS

Før du kan ta kjøretimer eller øvelseskjøre, må du ta trafikalt grunnkurs. Når du har fullført trafikalt grunnkurs, så får du et bevis tilsendt i posten som gir deg rett til å øvelseskjøre.

Kurset er obligatorisk og varer i 17 timer (à 45min).

Det vil gi deg en grunnleggende forståelse for hva det innebærer å være fører. Du må være minst 15 år for å ta kurset på trafikkskolen.

 

HVA LÆRER DU PÅ TRAFIKALT GRUNNKURS?

1.  Trafikkopplæringen

2.   Trafikk og førerrollen

3.   Menneske i trafikken og samhandling

4.   Trafikkopplæring, øvelseskjøring og kjøreerfaring

5.   Plikter ved trafikkuhell og førstehjelp

6.   Tiltak ved trafikkulykke

7.   Trafikant i mørke (mørkekjøring)

 

BEVIS FOR ØVELSESKJØRING

Når du har fullført trafikalt grunnkurs, får du et bevis som gir deg rett til å øvelsekjøre. Du må ha med beviset og godkjent legitimasjon med bilde når du tar kjøretimer på trafikkskolen og når du øvelseskjører privat.

Beviset finner du også på nett på vegvesen.no hvor du må logge deg inn på Din side. Utskrift eller bilde av beviset fra nettsidene er ikke gyldig som bevis hvis du blir stoppet i kontroll når du øvelseskjører, du må logge deg inn og vise nettsiden. Du kan også vise papirversjonen av beviset som du har fått av Statens Vegvesen.

Når du logger deg inn på Din side, ser du også hvor langt du er kommet i føreropplæringen din.

 

NÅR ER BEVISET GYLDIG?

Når du har gjennomført trafikalt grunnkurs er det ingen tidsbegrensning på beviset så lenge reglene ikke endres. Tar du kurset i perioden 16.mars - 31.oktober uten å få gjennomført mørkekjøring, må du se på beviset ditt for å vite når på året, eller hvor lang tid framover, det er gyldig. På nettbeviset i Din side kan du enkelt se om mørkekjøring er gjennomført og om beviset er gyldig eller ikke.

 

HAR DU MISTET BEVISET DITT?

Logg inn på vegvesen.no/dinside og finn beviset ditt der. Du kan også ta kontakt med trafikkstasjonen for å få tilsendt et nytt.

 

HAR DU FØRERKORT FRA FØR?

Da er det ikke nødvendig å ta trafikalt grunnkurs, så du kan gå videre til neste trinn.

 

ER DU OVER 25 ÅR?

Da er du fritatt for deler av trafikalt grunnkurs, og kan kjøre uten øvelseskjøringsbevis. Men husk å ha med deg legitimasjon. Førstehjelpskurs og mørkekjøring er obligatorisk for alle. Mørkekjøring kan gjennomføres etter  førerprøven dersom du tar prøven i tidsrommet 16.mars - 31.oktober.